interviu sinaia
Inovaţii la târgul de meşteri populari: globuri din ouă pictate şi pahare cu pai încorporat
9 aprilie 2016
creatii11
Pahare pentru îndrăgostiţi
9 aprilie 2016

INEDIT. Un meșter sticlar din Turda a inventat paharul îndrăgostiților

digi 24

Un meșter din Turda crează din sticlă orice decoraţiune pe care şi-o imaginează clienţii săi. Bărbatul este însă mândru de invenţiile sale care se vând foarte bine şi în Occident: paharul de vin cu pai şi paharul îndrăgostiţilor.:

Se înmoaie sticla în aşa fel încât să fie omogenă, apoi se suflă.

Paharul îndrăgostiţilor este invenţia meşterului Mircea Sin, din Turda. Pentru că cererea e mare, bărbatul face sute de astfel de obiecte în fiecare lună. Toate sunt realizate din baghete şi tuburi de sticlă termorezistentă, pe care meşterul le comandă din Germania. Orice obiect imaginat de clienţi prinde contur în mâinile meşterului sticlar.

Mircea Sin, meşter popular sticlă: Paharele cu două paie, pahare cu un pai, văzuţe pot să fac, cu tot felul, cu lănţişor, cu floricele aplicate, cu picătură de sticlă care curge.

Meşterul a învăţat meseria în tinereţe şi a lucrat aproape toată viaţa la renumita fabrica de sticlă din Turda. După ce a ieşit la pensie nu a putut să stea deoparte de lucrul cu sticla. Singurul său regret este că astfel de meserii tind să se piardă.

Mircea Sin, meşter popular sticlă: În paralel cu munca de producţie mai făceam câte ceva, ne mai jucam cu tot felul de chestii mărunte. Secţia la care am lucrat eu este terminata, nu mai lcurează nimeni, e distrusă total. Îmi pare foarte rău că nu mai avem la cine preda ştafeta.

Fiul său îl ajută să îşi promoveze produsele.

Ioan Sin: Am luat multe produse pe care le-am vândut mai departe prietenilor şi colegilor. Feedback-ul a fost unul foarte, foarte pozitiv pentru că, după cum aţi văzut şi dumneavoastră au un aspect foarte plăcut, un design deosebit. Mai ales acum de Crăciun au crescut comenzile.

După cinci ani de când a deschis atelierul, meşterul sticlar primeşte acum sute de comenzi în fiecare lună atât din ţară, cât şi din străinătate. Cele mai vândute sunt paharele. Cel cu pai costă 10 lei, iar paharul îndrăgostiţilor 12 lei.

Sursa: http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Cultura/Stiri/INEDIT+Un+mester+sticlar+din+Turda+a+inventat+paharul+indragosti